pondělí 4. dubna 2011

Nová mapa Garmin - Atlas Czech 2011NT

V těchto dnech přicházíme na trh s novou mapou pro navigace Garmin - Atlas Czech 2011NT. Mapa je vyvinutá ve spolupráci s pojišťovnou Kooperativa a měla by zvýšit bezpečnost při jízdě po našich silnicích. Součástí mapy je např. varovná databíze železničních přejezdů, kde jsou zvýrazněné přejezdy, kde dříve došlo k dopravním nehodám. Součástí mapy je i nový hlas namluvený hercem Otakarem Brouskem ml.
Mapa využívá podkladů CEDA, doplněných o databází železničních přejezdů a vleček SŽDC, které jsou aktuální ke konci 1. čtvrtletí 2011. Silniční síť je plně pokryta do úrovně silnic 3. třídy a místních komunikací. Uliční detaily jsou ve všech městech plně k dispozici a ve více než 100 městech je možné vyhledávat adresy podle databáze orientačních čísel domů. Ve většině novějších GPS Garmin je navíc možné vyhledávat adresy ve všech obcích ČR i pomocí čísel popisných. Nové podklady navíc zahrnují i množství oprav a doplnění databáze bodů zájmu z oprav uživatelů, doplněné a opravené byly databáze omezení manévrů (zákazy odbočení, přikázané směry jízdy...). Rozšířená byla i databáze komunikací, které podporují jízdu podle informací RDS TMC (dopravní informace). Mapa je k dispozici pouze ve formátu NT, to znamená, že je potřeba používat navigaci Garmin, která tento datový formát podporuje (což je většina navigací vyráběných za posledních 8 let). Upgrade z předchozích verzí mapy je za cenu 690Kč s DPH, samostatně se mapa prodává za 2490Kč (např. k navigacím dovezeným ze zahraničí). Vzhledem k tomu, že mapa Atlas je součástí dodávky drtivé většiny námi dodávaných navigací GPS, je dobré vědět, že navigace dovezené ze zahraničí, nemusí být vždy tak "výhodné", jak se na první pohled zdá.

Po několika diskuzích se zákazníky upřesňujeme že upgrade neznamená že práce spojená s provedením upgrade je v ceně 690Kč! Tato cena obsahuje pouze licenci (instalační software pro PC a aktualizaci mapsetu prostřednictvím MapSource si musí zákazník udělat sám nebo mu tuto práci pochopitelně uděláme) ale není to součástí ceny mapy. Dále upozorňujeme na skutečnost, že licence doživotních aktualizací Lifetime prodávaných s GPS se týká mapy CN Europe, tedy jiného mapového produktu jiného výrobce a nikoliv českých map jako je Atlas, Topo nebo jiných map dalších výrobců. Upgrade těchto map se řídí licenční politikou daného výrobce (v případě mapy Atlas to je např. dvouměsíční ochranná doba od instalace předchozí  verze) a je možné zakoupit i verzi s neomezeným počtem aktualizací. Nicméně bezplatná aktualizace z map dodávaných k GPS je možná pouze pokud je tato volba nabízená ve správě licencí k dané mapě (tedy v tomto případě na unlock.garmin.cz po zadání sériového čísla) a i tak není práce spojená s aktualizací automaticky zdarma.

Žádné komentáře: