čtvrtek 21. dubna 2011

Nový software pro Garmin Zumo 660 - verze 4.2

Garmin dne 15. dubna 2011 uvolnil upgrade firmware navigace Zumo 660. Verze 4.20 přináší několik praktických novinek a řadu oprav chyb. Mezi praktické věci patří možnost resetovat čítač ujeté vzdálenosti (odometer), což se hodí např. pro navigaci podle itineráře. Uživatelé také ocení úpravu jasu obrazovky v různých režimech a zvýšení hlasitosti bluetooth sluchátkové sady v režimu A2DP. Při importu dlouhých tras z MapSource by nyní nemělo docházet k zaseknutí navigace. Při upgrade bohužel dojde k vymazání spárovaných BT zařízení (telefon, sluchátkové sady) a je nutno spárovat přístroje znova.
Současně s novou verzí máme pro naše zákazníky k dispozici upravenou verzi hlasu O. Brouska ml. ve verzi, která byla speciálně pro Touratech CZ upravená výrobcem tak, aby řešila problém nepříjemné záměny hlasových pokynů "přepočítávám / ztráta externího napájení". Naše verze pro Zumo 660 používá místo signálu "přepočítávám" dvojitý gong. Přehrání hlasové navigace provedeme přímo u nás na prodejně na počkání a pro naše zákazníky zdarma.  
A jak jsme již informovali, každému majiteli Interphone F4 z české distribuce rádi nahrajeme (na počkání a také zdarma) nový firmware R123, který řeší opožděné hlasové pokyny proti obrazovce GPS.

AKTUALIZACE: software 4.2 bohužel obsahuje jednu nepříjemnou a jednu docela velkou chybu. Nepříjemné je, že z obrazovky mapy zmizela ikonka pro ovládání přehrávače MP3, kterou šla zapnout hudba stiskem jednoho "tlačítka". Nová verze má možnost ovládání hudby jen z menu. Horší je, že když se ve verzi 4.2 přehrává MP3 a současně se jede podle hlasové navigace při autoroutingu (od bodu k bodu), dochází buď k odpojení audia (až do restartu) nebo k zamrzání navigace. Řešením je (pro milovníky MP3 hudby) návrat k verzi 4.1, která je v tomto ohledu bezproblémová ale s "naší" verzí hlasové navigace aby nedocházelo k hlášení o ztrátě externího napájení. A pochopitelně počkat na opravu, kterou čekáme rychle, protože MP3 vadí i uživatelům v zemích, kde se používá jazyk s vyslovováním názvů ulic, což chybnou hlášku "přepočítávám" nedělalo a tím pádem to např. pro USA nemělo vůbec prioritu. MP3 chyba se projevuje všude a očekáváme rychlou reakci výrobce.

9 komentářů:

Václav řekl(a)...

Takže ve verzi 4,2 stále blbne to "ztráta externího napájení"
Verzi 4,1 jsem přehrál starší 4,0 a ta to nedělá. Neplánujete to namluvit nějakou slečnou? - do helmy nějakýho chlapa nechci :-)
Dál bych se zeptal zda už opravili tu malinkatou hlášku o události na silnici (radar atd.) Je to tak malinké že to není k přečtení-považuji to za chybu a téměř nebezpečnou záležitost.
Díky za info.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

V prispevku jsem psal ze tu hlasku o "ztrate externiho napajeni" resime specialne upravenou verzi hlasoveho souboru O. Brouska. O jinem hlasu zatim nevim (krome znameho hlasu Eliska - ktery se mi osobne vubec nelibi). Na varovani POI slouzi horni lista a velikost textu je dana systemem - nevim jak by to slo opravit, nikdy to pokud vim nebylo vetsi. Varovani jsou primarne audiem - treba nova databaze zel prejezdu varuje typickym cinkanim a hlasem (opet Brousek) ze clovek jede na prejezd kde se stala nehoda. Neni vubec potreba se divat na navigaci. U radaru jde pri generovani souboru POI nastavit jakekoliv audio ktere bude varovat - staci si to nastavit pri stahovani z poi.cz nebo pozdeji upravit default v poiloaderu na vlastni varovani.

Václav řekl(a)...

Ano, děkuji za odpověď. Takže zůstávám u fw.4,0. Je to docela ostuda že to ještě neopravili. Už se o tom mluví i na motorkari.cz - určitě budou mít mnoho spokojených zákazníků.... Valouch.

Václav řekl(a)...

Neberte to prosím zle-vím že děláte maximum aby to fungovalo. Valouch.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ono neni moc co delat. Vyuzivani prouzku pro zobrazeni aktivniho uzivatelskeho POI na varovne body je neco, co Garmin jako vyrobce na tento ucel neplanoval. Garmin dela sve databaze kamer a radaru v urcitych zemich (obvykle jsou placene) a varovani je zobrazene jinak nez obycejne POI. My vyuzivame uzivatelsky nahrate POI na varovne body tak nejak "neoficialne". Melo by to spis takhle ukazovat ze jsme v blizkosti nejakeho naseho bodu. Nicmene treba varovani na zeleznicni prejezdy v novem souboru kooperativa je velice ucinne akusticky a nemusi se vubec na displej divat. Staci pouzit dostatecne alarmujici zvukovy signal.
Pokud nekomu varovani na vlastni body vadi, muze si to v nastaveni vypnout nebo vygenerovat poi soubor bez varovani. S Garminem tohle nema nic spolecneho. Co se tyka toho boxu, tak me osobne vubec nevadi a staci mi akusticke varovani do sluchatek a vim, ze tam bude neco z databaze. Je mozne namluvit si i vlastni varovaci mp3.

Meli řekl(a)...

Kazdy nadava ze se to neopravilo a mne uz to nedela... zkouseli jste to nainstalovat?

U O.Brouska pri prepocitavani nehlasi nic, u jinych hlasu - napr. ja pouzivam AJ - rekne "recalculating"

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Každopádně - nová verze 4.2 blbne při současné navigaci na trase a přehrávání MP3. Pár písniček to funguje a pak se to buď kousne nebo přestane úplně fungovat audio (i přestane říkat hlasové pokyny). Po vypnutí a zapnutí (při odpojeném napájení) to opět funguje na tak půl hodiny. Chyba je nahlášená. Zatím jsem nikde neviděl že by to někomu dělalo, dneska to budu testovat s jinými jazyky.

Václav řekl(a)...

Tak přesně tohle se mi dělo včera při fw.4,0 na motorce. Dneska jsem přehrál na verzi 4,2 a můžu potvrdit že paní :-) už říká "přepočítávám" . To s tou hudbou je tedy stará chyba. Mám na kartě 1765 songů a poslouchám to taky. Zajímavý že to blbne s BT sluchátky Interphone F4. V autě když jsem to poslouchal tak ani moc ne (přes FM transmitter). Nejspíš zlobí hlavně to BT. Ale nemám vysledováno.... Možná pomůže nová verze fw.do F4...Jednou už byla u Vás přehrána-verze někdy léto 2010.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Zlobí to i v autě. Dneska jsme to zkoušeli a dělá to i při úplně vypnutém BT a v režimu simulace. Psali jsme do garminu... uvidíme. Každopádně to dělá s různými jazyky, takže to není "národní" chyba a snad to opraví rychle. BT s novým FW funguje dobře - kromě té hudby a navigace současně. Návrat k 4.0 nebo 3.9 je možný ale asi bych počkal. Nepovažuji MP3 přehrávač za kritickou věc.