čtvrtek 16. května 2013

KLIM - představujeme novou řadu enduro oblečení pro ženy

Klim představuje zcela novou kolekci dámského enduro oblečení SAVANNA!
 
Cesta ke speciální kolekci dámského enduro oblečení byla u Klimu poměrně dlouhá. Několik dalších výrobců sice zkoušelo nabízet různé dámské oblečení pro kategorii, která je víceméně vyhrazena mužům - tedy pro offroad ježdění a ostrá endura. Nikdo z nich neměl výrazný úspěch. Nejčastější reakcí na tyto dámské modely bylo zklamání. Jennifer Morton (Baja) je závodnice, která celý život jezdí offroad, to vysvětluje ze své zkušenosti: "všechno co se dříve nabízelo pro ženy bylo jakoby nižší třída, nižší kvalita." Pro někoho, jako je Jennifer, kdo jezdí opravdu hodně a hodně tvrdě, je něco takového prostě neakceptovatelné. Nešlo jen o střihy ale také výběr barev. Většina výrobců je přesvědčená, že ženy prostě milují jen všechny odstíny růžové a fialové a nosí jen ty nejmenší velikosti. Kelly Vestal z Colorada jezdí na enduru od svých 37 let a komentuje to tak, že jediné co na sebe na trhu našla, byly kalhoty fialové barvy, které její kamarádi označovali nejpříhodněji tak, že jezdí v pyžamu.

Tak s tím je konec!
Nová řada oblečení Klim Savanna Offroad, která byla oficiálně uvedena na trh od května 2013, řeší všechno, na co si ženy zatím mohly stěžovat. Všechny aspekty dámského enduro oblečení, jaké si jen dovedete představit. Klim oblečení z pánské enduro kolekce používala i řada žen, které prostě chtěly špičkovou kvalitu, komfort a odolnost ale to nebylo správné, ženy mají prostě jinou postavu a potřebují jiné střihy. Další offroad motorkářka - Heather Lewis z Kalifornie, která jezdila řadu let v pánském oblečení Klim, to popisuje tak, že oblečení Klim považuje za nejkomfortnější z důvodu velkého prostoru v nohavicích na použití ortéz nebo chráničů kolen. Ale pánská kolekce nesedí ženám v pase a nohavice jsou jinak příliš široké a pytlovité a příliš dlouhé na ženské tělo.

Návrháři firmy Klim věcí, že ženy chtějí to nejlepší a zejména v případě, kdy se pustí do takového sportu, kde dominují především muži. Proč by ženy měly nosit pánské střihy? Proto Klim přichází s kolekcí offroad oblečení, které je navržené na základě požadavků motorkářek, které jezdí různé kategorie a různé úrovně - až po mistrovskou. Oblečení bude vyhovovat hobby motorkářkám, které si chtějí zajezdit někdy o víkendu ale také profesionálním závodnicím, které jezdí opravdu hardcore. Na vývoji se podílely desítky žen z nejrůznějším jízdním zaměřením - motorkářky, které jezdí většinou v pouštních podmínkách, které jezdí po lesních cestách a v horách, ženy které jezdí technicky náročné trialové tratě spolu s muži i offroad závodnice všech kategorií.

Ve výsledku jsme chtěli přijít s oblečením, ve kterém budou ženy vypadat jako ženy ale budou se cítit tak perfektně jako muži - říká Rachel Luthy, designérka dámské kolekce Klim. Savanna je nyní na trhu a to je jen začátek. Sada oblečení zahrnuje dámskou verzi enduro kalhot, dres a rukavice.

STŘIH
Návrháři firmy Klim považovali za nejdůležitější aspekt při vývoji nové kolekce právě střih. Oblečení musí ženám dokonale padnout, musí se v něm být schopné snadno pohybovat. Proto mají například kalhoty větší počet strečových panelů pro snadný pohyb. Ale nic z toho nesmí omezovat dokonalou funkčnost a odolnost. Počítá se s tím, že majitelky nebudou oblečení šetřit - budou jezdit v blátě a kamení apod. Proto je potřeba používat stejně odolné materiály jako pro pánské enduro oblečení - ale musí dokonale padnout ženské postavě a nárokům na nastavení nejen v pase ale například i v oblasti kolen apod. Klim věnoval právě možnostem nastavení velkou pozornost - oblečení má různé stahovací a velkro pásky pro nastavení obvodu přes boty, chráničů atd. Každá majitelka si může oblečení přizpůsobit své postavě a hlavně svým požadavkům. Některé z testovacích motorkářek měly předtím více pánských modelů oblečení a k dámské kolekci se stavěly poněkud skepticky. Jakmile ale zkusily dámské modely Savanna, změnily názor - je to oblečení, ve kterém se cítí jako ženy a vypadají jako ženy a je to něco úplně jiného než jezdit v pánských modelech. Kalhoty padnou dokonale a neomezují pohyb ani zbytečně nepřekáží, dres skvěle kopíruje ženské křivky a rukavice mají konečně délku prstů odpovídající proporcím ženské ruky. Je to drobnost ale většina motorkářek si stěžuje právě na to, že pánské střihy rukavic (i v malé velikosti) mají příliš dlouhé prsty a motorkářky v nich nemají potřebný cit a jistotu při ovládání prvků motocyklu. Dres je kromě dámského střihu vybavený řadou větracích síťovaných panelů a je z trošku silnějšího materiálu, límeček je nižší než u pánských typů a je strečový, což se na pánských modelech nedělá vůbec. Kalhoty Savanna se vyrábí ve velikostech 2-16 (nebo prodloužené modely 4-12), rukavice XS - XXL.

FUNKČNOSTPerfektně padnoucí střih je jedna věc ale nové výrobky musí mít také bezvadnou funkčnost. Proto Klim testoval nové modely s motorkářkami všech úrovní a pečlivě naslouchal jejich připomínkám a nápadům. Většina z nich měla jasnou představu o tom, co by mělo nové oblečení nabízet a co je zbytečné a obtěžující. Designéři a návrháři tyto nápady zpracovávali tak, aby výsledek byl naprosto perfektní a nové výrobky řady Savanna měly nejlepší funkčnost na trhu.
Prvním požadavkem bylo, aby oblečení bylo funkční za všech podmínek a ve všech teplotách. Savanna kalhoty jsou proto vybavené řadou ventilačních průduchů včetně zadních, které jsou pro Klim typické. Díky tomu je možné v nohavicích vytvořit doslova průvan - v případě extrémního vedra to je skvělé řešení. Většina kalhot na ostrá endura nemá vůbec žádné opravdu funkční ventilace a nebo je nesnadné ventilace uzavřít opravdu dokonale v případě chladného počasí. Klim Savanna je dokonale funkční v horku i chladu - bez ohledu jestli se jedete projet v přírodě nebo závodíte na dráze.
Kapsy se zipy jsou další věc, která na běžných MX kalhotách nebývá. Pro ženy jsou kapsy doslova zásadní - i kdyby se do nich dávaly jen kapesníky nebo hadřík na čištění brýlí. Ale je toho obvykle mnohem víc, co chce mít motorkářka pořád u sebe a kapsy jsou velmi důležité a všechny z testovací skupiny je oceňovaly.
Materiál kalhot musí být odolný, proto Klim použil kombinaci Cordury, která má nejvyšší odolnost i proti zašpinění a otěru např. od větví keřů a stromů. Není potřeba mít starost o to, že průjezdem houštiny může oblečení nějak utrpět. Oblečení má především ale chránit tělo majitelky a je navržené tak, aby v co největší míře tuto funkci splnilo. To samé platí pro poměrně rozměrné panely z pravé kůže, které chrání nohavice z vnitřní strany proti propálení od výfuku - častý problém drtivé většiny obyčejných motokrosových kalhot po pádu nebo při zvedání stroje. Kůže použitá na kalhoty Savanna je odolná proti tavení a pochopitelně nechrání jen kalhoty ale také tělo majitelky proti spáleninám od horkých částí motocyklu.
Dres Savanna je velmi příjemný a měkký, částečně odvětraný a strečový. Zesílení s výplní na loktech přináší zvýšení komfortu a ochrany proti prodření. Materiál udržuje tělo suché a pokud možno chladné a zabraňuje přehřívání. Pro ženy je velmi důležité, jak komfortně se během jízdy cítí a nejde jen o to, jak vypadají. Dres, který nevypadá na motorkářce jako pytel je obrovskou výhodou už jen proto, že nezůstane za dres viset v každém křoví.
To samé platí o rukavicích - prodyšný materiál na správných místech, syntetická kůže tam, kde je potřeba, dokonalý pocit při ovládání řídítek a všech spínačů a páček - nikdy to nebylo snadnější. Savanna rukavice jsou lehké a super prodyšné a od počátku navržené pro ženy - včetně správných poměrů délky prstů. Klim myslel skutečně na všechno.

MÓDA
Jak již bylo řečeno, jen proto že se jedná o motorkářky, neznamená to automaticky, že všechny chtějí růžové barvy a barbínovský styl. Klim při designu vycházel především z fotografií a odezvy testovacích skupin motorkářek a dobře rozpoznal mezeru mezi stylem a barevností, kterou chtěl vyplnit. Návrháři a zejména návrhářky přišly pro úvodní kolekci s poměrně jednoduchým barevným stylem, který je ale velmi čistý - kombinace ledově modré a černé barvy.
Všechny výrobky řady Savanna bude možné vzájemně kombinovat bez rizika nějaké stylové chyby. Pochopitelně se nedá udělat chyba s kombinací černá+černá ale třeba černá verze kalhot s modrým dresem vypadá na ženách skvěle. Další požadavky na barvy jsou ovšem ve frontě - tohle je jen začátek. Je to první řada oblečení pro ženy a čím více se bude Savanna prodávat, tím více se bude rozšiřovat nabídka barevných kombinací a stylů.

Offroad enduro oblečení dámské řady Savanna nepatří mezi nejlevnější na trhu ale nabízí funkčnost, odolnost a styl, který jiné výrobky nenabídnou. Dámská řada Savanna bude i u nás v prodeji prakticky okamžitě, jak dorazí další zboží na doplnění skladu. Touratech CZ objednal kompletní řadu ve všech běžných velikostech.




Žádné komentáře: