sobota 8. května 2010

Aktualizace Garmin Zumo a nové mapy CN

Při aktualizaci prostřednictvím Garmin pluginu (z účtu my.garmin.com) - t.j. během aktualizace map Lifetime nebo jednorázově OneTime, se do navigací Zumo 660 nahrává firmware verze 3.70. Tato aktualizace zatím není dostupná prostřednictvím webupdateru ani ke stažení na stránce hlavních verzí FW k jednotlivým navigacím.
Hlavní novinkou verze 3.70 je implementace části funkcí, o kterých jsme informovali v únoru a březnu a které vznikly na základě našich požadavků při beta testování. Konkrétně byla do finální aktualizace zahrnuta změna uspořádání displeje v menu "mapa", takže je možné zvolit uspořádání se svislým sloupcem datových polí po pravé straně nebo uspořádání "more map view", kde jsou tři datové pole v rozích a jinak je celý displej pouze pohled na mapu. Obě varianty znají důvěrně majitelé GPSMAP 276/278C a dalších starších navigací a považujeme je za výbornou inovaci i v řadě Zumo. Pochopitelně obsah datových políček může každý uživatel zvolit podle potřeby - jiné prvky pro volnou jízdu a jiné pro navigaci po trase (nabídka se mění podle toho v jakém režimu právě jste). Díky této změně byla odsunuta volba ikonky vlastního vozidla do hlavního menu. Bohužel podle nás důležitější podpora více prošlých stop s barevným odlišením a zpětná nebo dopředná navigace po vybrané stopě se kvůli chybě odsouvá na nějaký další termín.
Další změnou je, že aktualizace 3.70 přináší zabezpečení map prostřednictvím centrálního serveru. To znamená, že klíče (resp. jejich polovina) už nejsou uložené v GPS ale částečně v navigaci a částečně na serveru Garmin. Pokud není klíč dekódován během aktualizace map prostřednictvím pluginu, zahlásí navigace chybu autorizace a mapa je nefunkční. To se týká map CityNavigator 2011.x a do budoucna všech dalších moderních map, protože Garmin si přeje aby na tento systém přešli všichni výrobci map. Někteří už ani nové mapy nevydávají a čekají na tento okamžik kvůli obavám z nelegálního šíření jejich map na internetu. Bohužel běžná aktualizace map City Navigator pro uživatele nyní znamená stažení téměř 4GB instalačního souboru pro každou (!) navigaci, kterou bude aktualizovat znovu a znovu, hodinovou dekompresi instalátoru a přibližně hodinovou instalaci. Zatím nevíme o metodě, která by umožnila tento systém obejít, což znamená, že například předprodejní instalace nových mapových podkladů trvá více než 5h na jeden přístroj! Mapy nahrané prostřednictvím MapSource pochopitelně systém neověří a jsou s verzí 3.70 nefunkční.

Žádné komentáře: