pátek 19. listopadu 2010

Co to je materiál Cordura AFT, který je používaný na našich nejlepších modelech oblečení?

Cordura AFT (Air Flow Technology) je materiál vyvinutý firmou RUKKA ve spolupráci s DuPontem. Letos jí nabízí i jiní výrobci než Rukka (např. Stadler) ale je to původní vývoj finů.
V principu jde o to, že na rozdíl od standardního úpletu u Cordury (to je původní výrobek DuPont – s vysokou odolností proti prodření) použili něco jako síťový vzor pletení svetrů – takové svislé copánky pletené do mřížky s velkými otvory mezi dvojřadami. Prodyšnost proti nejprodyšnější korduře je přibližně 1.8x vyšší při téměř stejné odolnosti proti prodření. Jedinou nevýhodou je radikálně vyšší cena látky (asi pětinásobně) a nižší odolnosti proti potrhání lícových vláken např. o keře, které sice nemají vliv na funkčnost ale nevypadá to hezky. Cordura samotná má přibližně dvojnásobnou odolnost proti prodření ve srovnání s nylonovým úpletem (takzvaný „balistický nylon“, velmi běžně používaný materiál na motocyklové oblečení např. v USA) a přibližně 4x vyšší než obyčejný polyesterový úplet používaný na outdoorové oblečení nebo sportovní bundy apod. Proti bavlněné látce stejné gramáže má sedmkrát vyšší odolnost proti prodření. Hodnoty Cordury AFT jsou zcela srovnatelné, pouze prodyšnost je vyšší a náročnost výroby zvyšuje cenu.
Tento materiál je použitý na modelech Rukka Airoad a Airvision (máme vždy skladem všechny běžné velikosti Airoad a některé dámské i pánské Airvision) a nově budou dostupné modely Touratech Compaňero a Stadler Concept (Modul EVO), které také používají AFT pro vnitřní oblek. Rukka Airvision a Airoad používá opačnou koncepci, kde vnější materiál bundy je právě prodyšná Cordura AFT a nepromokavost je zajištěna vnitřní vyndávací goretexovou vložkou. U Compaňero a Concept jde o dva obleky v jednom, kdy vnitřní oblek s protektory je prodyšný (z AFT) a při dešti a chladu se obléká vnější trilaminátový goretexový převlek, který lze využít i samostatně při turistice apod.

Žádné komentáře: