pondělí 23. května 2011

Garmin Zumo 660 - firmware 4.2 a hlas O. Brouska a přehrávání MP3

Pro majitele Zumo 660 s novým firmware 4.2 bude zajímavá informace, že se podařilo identifikovat problém vypínání resp. odpojování audio výstupu při současném přehrávání MP3 a autoroutingu s hlasovým vedením (hlasové pokyny při navigaci od bodu k bodu). Problém způsobuje kombinace nového firmware 4.2 a hlasu O. Brouska. Pokud tedy chcete současně používat přehrávač MP3 při hlasové navigaci po trase, buď přepněte na systémový hlas (Česky) v nabídce jazyků (pokud tam tuto volbu nemáte, snadno hlas dohrajete v druhém kroku webupdateru, kde se čeština nabídne ve volitelných možnostech aktualizace modulů) nebo přejděte na starší verzi firmware (třeba 4.0). Současný chod hlasu O. Brouska (resp. všech podobných vytvořených stejným způsobem - tedy např. známá Eliška) a přehrávání MP3 způsobuje po určité době odpojení celého hlasového modulu nebo restart navigace. Hlas O. Brouska je oficiální projekt dovozce a Garmin CZ se bude snažit najít řešení, nicméně se může stát, že tento hlas prostě nebudou doporučovat pro určité navigace (např. nefunguje vůbec v Zumu 550), což není úplně ideální, protože si myslíme, že je příjemnější než systémová čeština hlasové navigace Garmin od výrobce - už jen proto, jak lépe hlásí odbočování (např. stupidní "držte se vpravo" místo správného "odbočte doprava"). Bohužel dochází (ve firmware 4.2) ke konfliktu s přehrávačem MP3. Přechod na verzi 4.0 není tak kritický, uživatelsky přijdete jen o zvýšenou hlasitost hlasových výstupů (4.2 má hlasitější výstupy) a o 15% se sníží maximální jas displeje. Na druhou stranu - na displeji mapy budete mít ikonu přehrávače i když hudbu nepřehráváte a v menu budete mít možnost práce s prošlými stopami (na asi 50% vyvinutou aplikaci Offroad tracks, která byla lepší než nic).
Takže závěr:
- pokud nehrajete hudbu MP3 vůbec, nemusíte o tom přemýšlet a nechte si firmware 4.2.
- pokud hrajte hudbu jen při jízdě "volně" bez navigace (autoroutingu), nechte si firmware 4.2 pokud vám nevadí chybějící ikona "noty" v hlavní obrazovce
- pokud současně přehráváte MP3 a chcete navigovat, přepněte v menu jazyků na hlas "čeština" a nepoužívejte hlas O. Brouska
- pokud intenzivně využíváte přehrávač MP3 a vadí vám chybějící ikona na displeji, přejdete na verzi 4.0 v kombinaci s obyčejným českým hlasem. Nepřecházejte na verzi 4.1, která hlásila chybně "ztráta externího napájení"!


17 komentářů:

Meli řekl(a)...

Priznavam se ze jsem si ani nevsiml ze s verzi 4.2 jsem prisel o Offroad tracks, protoze jsem si s tim hral naposled nekdy v lednu. Bude se tahle funkce do budoucna v zumu jeste vyskytovat?

Václav řekl(a)...

Pane Kocanda děkuji za zdrcující elaborát, ale fw. Zumo660 mně uvádí v úžas.... Brouska nechci a nikdy jsem ho nevyhledával a nemám ho nainstalovaného, přesto mi navigace náhodně pčestává mluvit i bez přehrávání mp3 a Brouska... Samozřejmě-vyřeší to podržení tlačítka vypínání po dobu delší než deset sekund(a restart), ale popravdě chci jako navigační hlas normální(jakoukoliv)ženskou-ne nějakýho chlapa. Chyba ve firmware bude zřejmě jinde, jelikož se vypíná hlasové navádění i při jízdě v autě a vypnutém BT a MP3 (prostě to přestane mluvit). Vím že za to nemůžete, přesto bych byl rád, kdyby se závada identifikovala a byla odstraněna. Při ceně navigace atakující 1000,-euro si člověk připadá trošku jako debil jet s tím dál než za GrossGlockner....Omlouvám se za pravdivé popsání problému, ale Zumo 660 bych nikomu nedoporučil (možná tak za dva roky až soudruzi najdou chybu a opraví ji). Po pravdě mne současný stav u Zuma 660 dost štve, a opravdu velice narušuje mé prožití poklidné letní dovolené. Opravdu by měli najmout programátory odborníky.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Co se týká firmware, tak logicky nikdo nikoho nenutí instalovat nejnovější firmware. Je to volba uživatele, jestli si nainstaluje nejnovější verzi nebo ne. Pokud má už nejnovější FW instalovaný od nás nebo od výrobce, tak i tak se dá vrátit minimálně na začátek verze před tečkou - tedy z 4.x na jakoukoliv co začíná 4, tedy 4.0, 4.1 apod. Takže přechod z 4.2 na 4.0 není problém. Hlas O. Brouska někomu vyhovovat může a někomu nemusí, opět je to volba, můžete si pomocí webupdateru nainstalovat český systetický ženský hlas nebo někdo používá anglické ženské hlasové moduly (ať s nesmyslným vyslováním názvů ulic nebo bez). Každopádně - software 4.0 si můžete stáhnout třeba zde:
http://www.gps-expert.nl/delen/software/garmin/zumo/zumo660_400.zip

Co se týká vývoje, tak je to počítač jako každý jiný. Kdybych nezkoušel řadu jiných navigací, tak bych pochopitelně nevěděl, že absolutně stejné problémy se SW mají všichni, kdo dělají nějaký vývoj. Ono je celkem snadné hodit na trh nějakou navigaci s nějakou verzí FW a nechat to být až do vyrobení nového přístroje bez možnosti upgrade. Co je lepší? Vemte si, jak vypadal absolutně ten samý HW s původní verzí SW někdy před dvěma roky. Funkce byly podobné jako v Nuvi, nešlo nic nastavovat apod. Dneska tam je fůra věcí, které tam vůbec být neměly (např. podpora jízdy po stopě, uživatelsky nastavitelné displeje pro profily...) ale občas udělají nějakou chybu. Ve verzi 4.1 nebylo celkem nic špatného, bohužel u všech hlasů bez vyslovování názvů ulic volali špatnou hlášku přepočítávám. Nepřišli na to proto, že ze skupiny betatesterů pro 2010/2011 není nikdo, kdo by nepoužíval "obyčejný" hlas který neumí vyslovovat názvy ulic. Bohužel my mezi ty země patříme. 4.0 tento problém neměla, takže se dá k tomu SW vrátit. Jinak já s tou navigací jezdím prakticky denně a kromě problému s MP3 fakt problém nemám. Od okamžiku, kdy jsem smazal ten soubor Brouska z adresáře VOICE a nahradil ho klasickým českým z webupdateru, mi už navigace audio nevypnula. Takže je otázka, co je příčinou toho problému u vás. Ale jak říkám - můžete se vrátit k FW 4.0 a neupgradujte dokud to nebude množstvím lidí ověřená verze "bez chyby" i když udělat software bez chyby při takové šíři funkcí, je docela problém. Stačí aby výrobce sluchátek změnil sekvenci komunikace po BT (např. proslulé usínání BT pro šetření baterií) a je problém. Každopádně můžeme být rádi, že Garmin vůbec SW vyvíjí a že je zadarmo. Někteří jiní výrobci podobně drahého HW si za FW upgrade nechávají platit a nebo řeknou že nové funkce bude mít nový přístroj, který dají každého půl roku na trh a starý máte vyhodit. Garmin Zumo 660 je už na trhu dost dlouho a řekl bych, že je hodně nadstandardní, že na něj vůbec nějaké věci vůbec ještě programují.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ještě poznámka Václav:
a) cena navigace je 13300Kč, nikoliv 1000EUR. Nicméně ani navigace za 1000EUR (+doplňky a mapy třeba za dalších 1000EUR v případě třeba námořních verzí) nejsou vždy bez chyby. Konkrétně tady mám na zkoušku navigaci Deĺta od TwoNav a úroveň vývoje bych řekl tak na 80% a pošlou to na trh. Bohužel žádný jiný SW neexistuje. Je to navigace za asi 500EUR a sada s mapami stojí asi 1000EUR, takže to není moc levná záležitost..

b) Garmin software je vždy instalovaný tak, že souhlasíte s tím, že může obsahovat chyby. Ostatně jako jakýkoliv jiný software u čehokoliv. Já si taky nainstaloval nový software do chytrého telefonu (Blackberry) a půl roku jsem se s tím trápil, než přišli s opravenou verzí (bohužel návrat ke starší verzi tam není tak snadný). Nikdo mě taky nenutil, chtěl jsem nějaké ty nové funkce a měl jsem počkat a zůstat u té staré. Někdy to není problém (třeba teď u Zuma 550 je nový software, který podporuje mapsety nad 2GB velikosti. Prakticky každý, kdo chce používat celou mapu Evropy, tento firmware bude mít rád ale je možné, že tam někde je vnesená nějaká chyba ale nekritizuju za to výrobce, prostě se to nahlásí a počká se na opravu. Chápu, že to naštve někoho, kdo spoléhal na přehrávání MP3 někde na cestě ale teoreticky jde prostě udržet se a neinstalovat všechno nové a počkat. Máme řadu zákazníků, kteří mají software 3.x a neupgradují dál, prostě jim to vyhovuje a nic nechtějí měnit.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Meli: já nevím. Byla to funkce, kterou jsme moc chtěli ale než to dotáhli do konce, tak se změnil cyklus beta testerů a zdá se, že ti, kdo to testují dneska, mají úplně jiné nároky a požadavky. Zvýšení jasu chápu a beru. Zvýšení hlasitosti taky. Ale holt pro mě není důležité, aby ikona upozornění na stav paliva zabrala místo ikony pro MP3, když vůbec stav paliva nepoužívám ale občas si MP3 přehrávám. Ale někdo to má přehozené a pak je pro ty lidi asi důležitější to palivo. Prostě můžeme napsat mail výrobci (techsupport@garmin.com, support@garmin.com) případně česky na podpora@garmin.cz...

Václav řekl(a)...

Mám od Vás instalaci, zařízení stálo cca 22000,- s držákem. Je tam pouze jeden hlas a to nějaká ženská. Tuším že Eliška. Jak dohraji normální český hlas? Webupdater český hlas vůbec nenabízí. Děkuji.

Václav řekl(a)...

Tak podle této stránky: http://www.path.cz/forum/viewtopic.php?f=19&t=1271#BB10
Mám v zumu660 originál hlas paní garmin. Už si nevím rady. Zkusím používat slovenskou řeč. Kdyby Vás něco napadlo, tak to prosím napište. Peníze neřeším-chci aby to fungovalo. Děkuji.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Václav: nerozumím s čím máte problém. Nevím jak stará je ta navigace, kdy jsme jí instalovali, takže pokud tam nemáte od nás hlas O. Brouska (v seznamu hlasů nejde vybrat ten s názvem Brousek...), tak máte asi správně instalovaný standardní český hlas Garmin (tedy tu paní). To není "Eliška", protože tu neinstalujeme a je to hlas, který má v Z660 stejné problémy jako hlas O. Brouska. Jde nejspíš o to, že zvukové soubory jsou ve formátu OGG VBR a Zumo 660 nezvládá asi používat současně tyto zvukové soubory při přehrávání hudby. Proto ten problém s přehráváním hudby a současnou hlasovou navigací nebyli schopní replikovat v Anglii ani v USA - oni totiž tyto hlasy nepoužívají, vznikly u nás (jak je popsané např. v článku na path.cz) jako reakce na příliš "chudý" standardní hlas výrobce. V některých navigacích fungují dobře (třeba Nuvi 3790), v některých omezeně (Z660) a v některých vůbec (Z550). Takže úplně nevím, kde je problém, protože třeba dnes nám v prodejně na zkoušku jelo Zumo 660 v simulaci jízdy s tím ženským sériovým hlasem a současným přehráváním hudby několik hodin bez jediného problému. Takže jestli se vám odpojuje hlasový modul, tak to je něco jiného než co tady řešíme a je potřeba tu navigaci vidět. Každopádně hlas O. Brouska instalujeme teprve pár týdnů a pokud máte instalaci starší, tak tam logicky nemůže být, protože se neinstaluje přes webupdater ale přes stránku Kooperativa na webu garmin.cz stejně jako databáze žel. přejezdů. To jsou dvě věci, které tam instalujeme až v relativně poslední době. Jinak verze 4.2 i s tím sériovým ženským hlasem Garmin, už nedělá tu chybu při vyslovení "přepočítávám".
Takže doporučuji vyzkoušet třeba simulaci jízdy na hodinu nebo dvě nejdříve s vypnutým BT (aby navigace mluvila jako v autě) a pak do sluchátek přes BT. Pokud je problém jen v případě spojení se sluchátky, tak by to mohlo napovědět kde hledat. Pokud byste měl cestu, tak bych jí asi rád viděl a zkontroloval jednak systémový log a stav modulů a případně přeinstaloval co bude potřeba. Pokud máte sluchátkovou sadu Interphone s firmware starším než R123, tak bych vám rovnou i přehrál firmware v BT sadě.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Václav: ještě k předchozímu dotazu - pokud webupdater nenabízí žádný jiný český hlas, tak to znamená, že tam ten standardní "garmin" ženský hlas už máte. To potvrzuje i to, že ta navigace mluví "ženským hlasem". To není "eliška" o které se mluví na fóru path.cz. Ta má v názvu přímo napsané Eliška. Ten systémový garmin hlas má název "Česky" resp. "Cesky". Brousek má název "Kooperativa Brousek Cesky" nebo tak nějak (nemám teď po ruce žádnou navigaci)..
Webupdater vám žádné jiné české hlasy nenabízí proto, že autor webupdateru, tedy výrobce navigace, nenabízí žádné jiné než ten sériový. Ta eliška je projekt úplně někoho jiného (viz path.cz) a hlas O. Brouska je od dovozce Garmin pro ČR (neplést si s výrobcem - firmou Garmin z USA) ve spolupráci s Kooperativou. Ten se v nabídce webupdateru asi nikdy neobjeví, protože tam se nabízí jen věci dodávané přímo americkým výrobcem, nikoliv doplňky dodávané v různých regionech např. místním dovozcem.

Václav řekl(a)...

Ano mám tam originál paní garmin, ne elišku. Dneska jsem zkoušel v autě s vyplým BT poslouchat hudbu a navigovat. Měl jsem slovenský hlas-nějakou paní. Řeč slovensky. Přestalo to mluvit a hrát cca po třech hodinách. Vůbec netuším v čem je problém. BT vyplé a hlas origo slovensky z webupdateru. Klidně bych to překopal znova. Schválně jsem včera přeinstaloval znovu 4,2 a dohrál tu slovenštinu. Spolupráci s BT a český hlas tedy mohu vyloučit. Vypadá to že se zaplní nějaký buufer v paměti a vypne nějakou funkci. Totéž dělalo kdysi IGO8 při naplánování delší cesty. Budem čekat na nový Fw. Dávat starší je skákat z bláta do louže. Děkuji za odpověď. Nemyslím to špatně, pokud to bude možné přispěji poznatky k řešení problému. Používám to denně pracovně. Jinak vše chodí jak má-jen ta hudba na dovolenou jaksi ne :-)

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Já to teda nezkoušel v kuse, hudba nám běží na krámě už druhý den, dneska jsme to jeli do BT sluchátek a v pohodě, jen se to během dne párkrát vypínalo když jsme něco ukazovali lidem, tak jsem dal pauzu a něco ukázal, nechal spočítat nějaké trasy a když odešli, zase jsem to pustil na dlouhou trasu s hudbou ve smyčce a v pohodě. 3 hodiny v kuse jsem asi snad nikdy ani neposlouchal :) Další zkouška je zkusit nějaký hlas s vyslovováním názvů ulic - anglicky TSS, bude to asi nesmysl na poslech ale zajímá mě, jestli to taky po čase klekne.

Václav řekl(a)...

Zkoušel jsem pár dní australskou Karen a hudba i navigace funguje bez problémů celý den(8-17:00). Prostě jsem nastavil trasu do alp a jezdil po okolí celý den. Je to hlas s navigací do ulic. Takže resumé-toto funguje. Jak se přepne na český hlas jdo to do dvou hodin do kopru. Takže kdo chce poslouchat muziku, tak se může zadarmo učit anglicky :-) Nový firmware bych zas tak rychle tedy nečekal, když to amíkum funguje...

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Mě to bezproblémů jezdilo o víkendu dva dny s hlasem "czech".

Václav řekl(a)...

Myslím navigaci s posloucháním hudby. Samozřejmě-bez hudby to chodí dobře i s českým hlasem. Třeba rozhoduje i datum výroby-výměna blbnoucích čipů když se zjistila nějaká chyba. Nevím... Každopádně s angličtinou funguje navigování i posloucháním hudby a to mi stačí. Blbé bylo když se to po dvou hodinách vypne a je zticha všechno. Co 665? Má stejné problémy, nebo tam vše funguje? Jen se ptám-potřebujem ještě jednu odolnou navi, ale radši počkám s čím ještě vylezou.

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Ne, to není HW. Dělají to jak 660 tak 665, nejstarší předprodukční i nejnovější kusy..
Já taky myslím poslech MP3 + autorouting. S obyčejným českým hlasem mi to funguje OK celé dva dny. Neposlouchal jsem MP3 v kuse ale většinu dne. 665 je americká verze 660 a liší se jen modulem pro příjem amerického satelitního rádia XM.,

Václav řekl(a)...

Pane Kocanda, teď jsem používal zumo660 čtyři dny na motorce se zaplým bt a posloucháním hudby, používaný originál český hlas a neměl jsem jediný pád systému. Vše fungovalo jak má. Navigace byla v režimu MOTORKA. Podle všeho blbne jen když je přeplá do režimu AUTO. Zajímavé... Podle všeho je software větven podle použití a AUTO není odladěné, kdežto MOTORKA ano. Pořád mi vrtalo hlavou, jaktože to všem funguje...

Václav řekl(a)...

Ještě dodatek: dnes jsem změnil náhled ze 120m na 2km a po hodině zumo zase ztichlo. Bylo bez zaplého BT v autě v režimu motorka. Možná to dělá pouhé přehřátí přístroje. V autě bylo 28 stupňů a při větším náhledu se asi víc zahřívá. Když jsem měl 120m tak to nezlobilo. To je jen pro info. Nestěžuju si :-)