pátek 29. listopadu 2013

Přijďte se podívat do prodejny Touratech CZ na nejlepší "zimní" rukavice na světě

Pro zajímavost - kdybyste si chtěli vyzkoušet asi nejdražší rukavice na motorku (zatím jsme nikde neviděli nic dražšího s vyjímkou vyhřívaných), tak máme skladem rukavice do extrémních podmínek - KLIM CALDERA, které jsou vyráběné jako ukázka současných, komerčně dostupných technologických možností - bez ohledu na cenu.

Ty rukavice jsou navržené a vyrobené jako to nejlepší na adventure ježdění v chladných podmínkách na světě.
Nejlepší izolace Aerogel při nejnižší tloušťce vrstvy = nejlepší cit v rukavici
Nejlepší ochranné prvky z titanu + kůže s póry vyplněnými keramikou Poron XRD®
 
Jsou to rukavice pro lidi, kteří cestují řadu dnů a týdnů v chladu a dešti. Technologií, které při konstrukci těchto rukavic použili, je impozantních jedenáct a využili to nejlepší, co se dnes na trhu dá sehnat - izolace namísto běžné střiže je Aerogel, namísto karbonu nebo plastu na chrániči kloubů je titan, všechny ostatní chrániče jsou typu Poron XRD (nejlepší chrániče na rukavice které se v současné době dají koupit). Kůže je od britské firmy Pittards a je to naprosto něco unikátního - ve struktuře té kůže (používá se kozinka z Etiopie kde má výrobce továrnu na zpracování kůží) je keramika, která tvoří destičky, které radikálně zvyšují odolnost proti prodření při pádu. Chová se to podobně jako materiál "superfabric" ale ta keramika je ve struktuře kůže a nejsou to výstupky na povrchu. Na rozdíl od superfabricu, který je na základě z kevlaru, je kůže pochopitelně ohebná, pružná a prodyšnější a hlavně - neklouže.
Izolace "aerogel" je další unikát, který se zatím moc nepoužívá kvůli ceně. Říká se tomu "zmrzlý dým" nebo v anglických textech "modrý dým" a je to extrémně lehký materiál s ultranízkou tepelnou vodivostí, který se vyrábí odstraněním kapalné části gelu. Ten materiál vypadá opravdu jako kouř - je to téměř průhledné "nic". Přitom ten materiál má obrovský vnitřní povrch (1g aerogelu má vnitřní povrch 1000m2) a extrémně nízkou hustotu. Taví se při 1200°C, takže odolává teplotě při tření. Hlavní výhodou je ale extrémní tepelná izolace. Izoluje to 40x líp jak skleněná vata. Tento materiál se používá na izolace kosmických sond - izolace marsovských vozítek udrží bez energie vnitřní teplotu -21C při vnější teplotě -67C. Pokud by se pro izolaci domů použil třeba 5mm silný aerogel, nebylo by potřeba topení - bezproblémů by se dům vyhřál jen tělesným teplem. Přitom je naprosto prodyšný. Jeho jedinou nevýhodou je omezená dostupnost a především extrémní cena.

Rukavice Klim Caldera jsou ukázka toho, co se dá se současnými technologiemi dosáhnout, jak by to mohlo vypadat. Jsou pochopitelně komfortní, vypadají dobře na ruce a jsou lehoučké, ohebné a vůbec nevypadají jako rukavice, ve kterých se dá jet i při teplotách hluboko pod bodem mrazu. Obdobné rukavice s klasickou izolací se stejnou teplotní odolností by byly dvakrát silnější a člověk by v nic neměl vůbec žádný cit. Dvoumilimetrová vrstva aerogelu není prakticky ani cítit a přitom v rukavici můžete držet ocelovou tyč zmraženou na -25C a vůbec to necítíte. Pro představu - aerogelová destička o síle 6mm má na jedné straně teplotu 100°C když jí z druhé strany zahříváte hořákem o teplotě 1000°C. Je to v oblasti izolace trošku jiná liga...


Jinak ceníková cena v Evropě je 299EUR vč. DPH, takže jsou to rukavice v ceně nad 8 tisíc korun.

Takže jestli budete mít cestu, tak se stavte a zeptejte se v prodejně aby vám ty rukavice ukázali.

www.touratech.cz
www.facebook.com/touratech.cz

Žádné komentáře: