pondělí 18. listopadu 2013

Touratech Suspension - EXTREME pro nové BMW R1200GS

Rozbité cesty s plně zatíženým motocyklem, časté změny jízdních podmínek a povrchů - to jsou naprosto běžné situace, kterým je vystavený motocyklista během dálkových jízd, zejména do zemí, kde silniční síť téměř neexistuje a polní cesta nebo vyjetá pista je standardním typem komunikace mezi dvěma obydlenými místy. Podvozek opravdového adventure motocyklu musí být schopný zvládnout komfortně i ty největší extrémy v jízdních podmínkách. Během tísíců kilometrů najetých na tlumičích Touratech Suspension je potvrzeno, že tyto tlumiče zvládnou i ty nejnáročnější podmínky včetně závodního a sportovního využití na dálkových soutěžích. Majitelé nových motocyklů BMW R1200GS (počínaje rokem výroby 2013) mohou nyní využívat všechny výhody, které nabízí osvědčené doplňkové tlumiče Touraech Suspension - tedy i na nové vlajkové lodi BMW s vodním chlazením. Touratech pro tyto majitele přichází s tím nejlepším, co v současné produktové řadě "klasické" kontrukce nabízí - Touratech Suspension řady EXTREME. Tyto tlumiče jsou navržené tak, aby zvládly i ty nejhorší offroadové podmínky s plnou zátěží zavazadel - po prakticky neomezenou dobu cesty.

Tlumiče Touratech Suspension řady Extreme jsou považované za absolutní špičku v prémiové třídě komponentních doplňkových tlumičů na současném světovém trhu. Jsou navržené a vyrobené pro časté extrémní změny jízdních podmínek a zátěže během dálkového adventure cestování a svými parametry vytvořily zcela novou kategorii, ve které nemají vůbec konkurenci - tlumiče, které mají extrémně širokou pracovní charakteristiku a odolnost proti tvrdému dorazu při zachování maximálního komfortu a dynamické bezpečnosti. Ovládací prvky s přesně definovanými "kliky" usnadňují nastavení BMW R1200GS pro každou zátěž a charakter cesty - se zavazadly nebo nalehko. Velmi jemné ladění tlumení umístěné na externí nádobce oleje nabízí společně nejen lepší chlazení a delší výdrž tlumiče beze změny charakteristiky, ale také maximálně přesné nastavení komprese podle požadavků jezdce a jeho jízdního stylu a požadavku na odezvu podvozku. Nastavení umožňuje přesně naladit odezvu a chování na rychlé i pomalé nárazy a samostatně ladit chování tlumiče při stlačení v reakci na tyto typy nárazů do podvozku. Obtokové ventily s jemným nastavením umožňují řešit bez citelných nárazů do řízení nebo těla motocyklu i extrémní nárazy na extrémních cestách.

Přední i zadní tlumiče řady Touratech Suspension Extreme jsou dodávané se standardně osazenou technologií PDS, která hydraulicky zamezuje takzvanému "tvrdému dorazu (bottom out). Druhý vnitřní tlumicí píst, který je integrovaný do těla tlumiče, absorbuje energii z extrémního nárazu a zamezí nárazu do gumového návleku na pístnici - což vždy končilo nárazem do řízení, který v řadě případů končil havárií, protože náraz doslova dokáže "vyrvat" řídítka z ruky. Patentovaný PDS systém (patent výrobce tlumičů TracTive) zabrání tomuto tvrdému nárazu i při těch nešílenějších nárazech a nikdy nedojde k mechanickému nárazu a přenosu energie přímo po neodpružených částech konstrukce motocyklu - což bývá téměř vždy příčina mechanického poškození v místě, kde se energie koncentruje. Systém funguje dokonce i při sérii extrémních nárazů těsně za sebou bez plného návratu tlumiče do základní polohy - a dokonce i při přetížení cestovními zavazadly na dlouhých dálkových cestách v offroadových podmínkách. Nikdy zkrátka nedojde k přetížení tlumiče a mechanickému zatížení konstrukce motocyklu neodpruženým podvozkem. Při extrémní zátěži běžného tlumiče dochází při dosažení krajní polohy pístnice k tomu, že se energie nárazu dostává dál přes tlumič, který v tom momentu ztrácí svou tlumicí schopnost dál do konstrukce motocyklu, do rámu, závěsů kyvných částí nebo do řízení - a způsobí škodu tam, kde je konstrukce nejslabší. Žádný motocykl na světě není odolný proti mechanickým nárazům způsobeným neodpruženou hmotou a jízda s nárazy do dorazů ho nevratně poškodí - dříve nebo později. To je to poslední, co byste na dlouhé cestě chtěli a systém PDS je zárukou toho, že i při mnohonásobném překročení zátěže nedojde k mechanickému nárazu. Navíc i při činnosti tlumiče v těchto extrémních polohách je zachována správná geometrie motocyklu a jezdec může při všech jízdních režimech i zátěžích využívat přesnost a stabilitu řízení motocyklu BMW R1200GS nové řady - bez ohledu na terén, po kterém se pohybuje.

K dalším výhodám tlumičů Touratech Suspension Extreme patří možnost nastavení délky zadního tlumiče pomocí adjustačního šroubu velkého průměru v délce až 8mm (+/-4mm od základní polohy). Jezdci si tak mohou podvozek přizpůsobit svým preferencím a vyvážit si motocykl pro svůj způsob jízdy. Změna o 4mm na délce tlumiče znamená v praxi změnu v řádu centimetrů na zadku motocyklu.

R1200GS s podvozkem Touratech Suspension řady Extreme může cestovat absolutně kamkoliv na světě - tedy alespoň s ohledem na podvozek.

Přední i zadní tlumiče řady Touratech Suspension Extreme je možné objednávat již nyní pod kódy 045-5870 (zadní, cena přibližně 1300EUR vč. DPH) a 045-5876 (přední, cena přibližně 1000EUR vč. DPH).

www.touratech.cz

Žádné komentáře: