čtvrtek 20. února 2014

Nové motocyklové oblečení Compañero Boreal od Touratechu

Touratech přichází na trh s novým oblečením Compañero Boreal, vyráběným opět ve spolupráci s německou firmou Stadler.
Nové oblečení bylo vyvinuté na základě zkušeností během milionů kilometrů ujetých na všech typech motocyklových cest. Hlavním cílem bylo přinést na trh pohodlné touringové oblečení, které jezdce udrží v suchu, zajistí bezpečí a vysoký komfort za všech nepříznivých podmínek - bez kompromisů. Oblečení Compañero Boreal je naprosto ideální pro touring - dálkové cestování převážně po silnici.

Stručně: jedná se o oblečení vyrobené ze špičkových materiálů se nadprůměrnou ventilací a 100% ochranou proti dešti v osvědčené továrně s pohodlnými doplňky tak, aby uspokojilo zejména jezdce, kteří cestují a nepotřebují oblečení na sportovní enduro nebo adventure použití. Compañero Boreal není oblečení určené pro hardcore offroad apod. Je to oblečení pro cestování a jak název napovídá, zejména v oblastech, kde často prší. Bunda i kalhoty Compañero Boreal jsou kompletně vyrobené z  GoreTex® laminátu. To znamená, že vnější pevná cordurová vrstva, prostřední gore-texová membrána i spodní krycí podšívka jsou spojené do jedné látky, do jedné vrstvy, proto se tomu říká trilaminát nebo 3-laminát. Tento materiál je vysoce odolný při pádu, maximálně odolný proti dešti a přitom prodyšný. Myslíme si, že tento materiál by měl být v této cenové kategorii standard.
Střih oblečení je navržený pro vyšší komfort, nabízí ideální volnost pohybu. K vysokému komfortu přispívají i nové anatomické protektory s nejvyšší certifikací ochrany. Zpevnění na kritických místech je pomocí materiálu Armacor™, což je kevlarem zpevněný trilaminát. Součástí bundy je vnitřní odepínací teplá vložka ve formě samostatně využitelné fleece bundy pro použití v opravdu chladných podmínkách (namísto typické zimní vložky u jiných výrobců). Oblečení je kompletně vyráběné v Evropě. Stejně jako u adventure modelu, který se nyní jmenuje Compañero Worldwide, máme v nabídce standardní, zkrácené i prodloužené velikosti a speciální dámský střih modelu Compañero Boreal. Bundy se vyrábí ve dvou barevných kombinacích.


Podrobnější informace:
Koncepce:
Compañero Boreal je trilaminátové cestovní motocyklové oblečení pro celoroční využití. Bunda Compañero Boreal je vybavená kvalitní vnitřní fleece bundou z materiálu Polartec®, která je samostatně použitelná (na rozdíl od většiny teplých vložek jiných výrobců). Tato bunda je vepnutá pomocí zipů do vnější bundy, takže v chladných podmínkách je možné používat obě bundy jako jeden celek ale v případě potřeby jde vnitřní bunda odepnout a nosit jí například po městě apod.
Oblečení Compañero Boreal je vyvinuté a vyráběné ve spolupráci s renomovanou německou firmou Stadler v certifikované továrně Gore-Tex.
Novinkou v koncepci je využití nových typů zipů YKK, které zavírají velké ventilační otvory. Během intenzivních testů se hledala ideální pozice těchto ventilačních otvorů pro použití především na touringových motocyklech. Samozřejmostí v této cenové kategorii je použití výdechových ventilací na zadní straně bundy - oblečení se tak během jízdy nenafoukne jako balón ale vzduch plynule proudí zepředu dozadu. Bunda má dva velké nasávací otvory vpředu a dva výdechy vzadu. Obdobně jsou řešené kalhoty - kde jsou také čtyři ventilační otvory. Bunda i kahoty nabízí opravdu efektivní ventilaci a řízení ochlazování podle aktuální potřeby jezdce.
Díky kompatibilním zipům je možné vzájemně kombinovat různé modely oblečení Compañero.

Materiály:
Vnější materiály:
- GORE-TEX® PRO SHELL 3-vrstvý laminát (vnější vrstva CORDURA®)
- ARMACOR™ zesílení na kritických místech vyžadujících vyšší ochranu při pádu
- Reflexní prvky 3M Scotchlite™
Materiály použité na výrobu oblečení Compañero Boreal splňují požadavky na certifikaci Eko-Tex 100 a další evropské i mezinárodní bezpečnostní standardy včetně standardu pro využití pro profesionální účely.

Membrána:
GORE-TEX® PRO

Protektory:
Všechny protektory s CE certifikací:
Ramena (EN 1621-1:1997 / S, typ B)*
Lokty (EN 1621-1:1997 / E, typ B)*
Záda (EN 1621-2:2003 / B, level 2)*
Kyčle (EN 1621-1:1997 / H, typ B)*
Kolena (EN 1621-1:2012 / K, typ B)
Oblečení je vybavené upínacím prvkem pro případný chránič kostrče
Protektory jsou ergonomicky tvarované a například chránič ramene současně chrání i klíční kost apod.

*Nové anatomické protektory Sas-Tec právě prochází další úrovní testů pro certifikaci podle EN 1621-1:2012. Průměrná přenášená síla a limitní hodnoty jsou certifikované podle norem EN 1621-1:1997 a EN 1621-1:2003 a splňují kritéria úrovně LEVEL2 podle EN 1621-1:2012.

Hlavní výhody:

- jednodílná koncepce, kdy není potřeba oblékat a svlékat převlek nebo vložku pro jízdu v dešti
- kompletní výroba z prodyšného Gore-Tex® Pro Shell trilaminátu
- vnější vrstva během jízdy v dešti nenasákne vodou, oblečení nemění svojí hmotnost ani po velmi dlouhé jízdě v lijáku. Trilaminát Gore-Tex Pro Shell nesaturuje vodu
- oblečení po dešti velmi rychle oschne
- materiál je velmi prodyšný, ProShell je o 30% prodyšnější než klasická koncepce vnější bundy z Cordury a vnitřní odepínací vložky Performance Shell.
- ventilační systém umožňuje přímé proudění vzduchu na tělo pomocí otvorů chráněných novým typem 100% vodotěsných zipů bez nutnosti používat légy
- velké reflexní plochy z materiálu 3M Scotchlite na bundě i kalhotách
- vnitřní podšívky ze anibakteriálního síťovaného materiálu, které nesmrdí ani po týdnech používání bez praní
- bunda a kalhoty jdou spojit do kompletu pomocí celoobvodového zipu, který je kompatibilní s oblečením Compañero Worldwide a dalšími typy
- protektory na kolenou a loktech umožňují nastavení výšky ve zvětšeném rozsahu

Bunda:
- zcela nový ventilační systém s využitím vodotěsných zipů (novinka na trhu 2014). Touratech je jeden z prvních výrobců na světě, který integroval nové typy 100% vodotěsných YKK zipů pro ventilační otvory.
- poměry nasávacích a výdechových ventilačních otvorů byly navržené pro optimální ventilaci během jízdy na touringových motocyklech v běžných rychlostech při dálkovém cestování. Při otevření ventilačních otvorů dojde k mírnému zvýšení tlaku vzduchu v oblečení, které usnadňuje proudění vzduchu zepředu dozadu. Bez zadních otvorů by se bunda jen nafoukla ale vzduch by neproudil. Pokud by byly zadní otvory příliš velké, tlak vzduchu za jízdy by bundu přitlačil na tělo a ventilace by nebyla efektivní. Optimální systém umožní opravdu fungující proudění vzduchu, které jezdce ochladí v horku a umožní mu nastavit ideální teplotní komfort podle jeho momentální potřeby např. v závislosti na použitém funkčním prádle apod.
- oblast podpaží je vyrobená z měkčního a komfortnějšího typu trilaminátu (také Gore-Tex) pro usnadnění pohybu
- zesílení na loktech, nadloktí a ramenou je z nejpevnějšího materiálu v nabídce trilaminátů Gore-Tex, tedy z Armacoru, což je trilaminát s protkávaným kevlarovým vláknem velkého průměru na bázi Cordury 700D a celek má stále slušnou prodyšnost ve srovnání s jinými typy materiálů používanými na zesílení kritických oblastí
- některé části bundy jsou zesílené kevlarovou látkou pro dosažení maximální pevnosti proti roztržení při pádu
- zádový protektor je podložený speciálním materiálem pro zajištění proudění vzduchu mezi zády a chráničem. Tento materiál ještě více zlepšuje absorbci nárazu při pádu. Jde o novinku v oboru - výrobci běžně nechávají chránič jen v obyčejné síťce nebo děrované podšívce a leží přímo na zádech. Vrstva vysoce prodyšného materiálu, který se sám o sobě používá na výrobu protektorů, umožní ventilaci na celé ploše sad mezi tělem a protektorem.

- dvě vodotěsné vnější kapsy
- jedna vodotěsná vertikálně zapínaná kapsa na zip
- jedna vodotěsná vnitřní kapsa
- jedna velká kapsa na zádech
- utahovací pásky v pase se suchým zipem
- nastavitelný obvod nad a pod loketním chráničem na rukávu pomocí druků
- manžety se samostatným zipem a velkro utahováním přes rukavici
- manžety obsahují bariéru proti pronikání vody do vnitřku bundy
- přední zip s možností otevření zespodu (pro snadný přístup např. při úpravě utažení v pase)
- límeček vyložený velmi měkkým materiálem s nastavením a možností připnutí volitelné goretexové kapuce nebo goretexového šátku přes obličej
- oka ve spodní části bundy pro volitelné využití s rozkrokovým popruhem (nutné pro splnění podmínek certifikace pro profesionální využití)
- vnější vrstva trilaminátu 100% Cordura
- podšívka polyamid
- membrána typiu PTFE
- barva černá nebo žluto-černo-šedá
- barva vnitřní bundy černá


Vnitřní teplá bunda:
Vnitřní bunda nahrazuje u celoročního motocyklového oblečení tradiční teplé vložky, které jsou obvykle samostatně nepoužitelné. Touratech se rozhodl dodávat k bundě Compañero Boreal špičkovou fleece bundu z materiálu Polartec®. A protože oblečení je navržené jako bez kompromisů, rozhodli se použít to nejlepší, co Polartec nabízí - tedy typ WindPro®, který je extrémně prodyšný z vnitřní strany a přitom 4x odolnější proti větru než klasická fleece bunda. Polartec WindPro® je velmi odolný materiál, který vydrží dlouhou dobu. Vnější strana je navíc částečně odolná proti dešti, takže je možné tuto bundu použít při návštěvě nějakého místa bez motorky, když nechcete brát motocyklové oblečení a hrozí přeháňka apod. Bunda z materiálu Polartec WindPro® má o 25% vyšší prodyšnost než běžná fleece bunda a v tomto případě zaručuje i ochranu proti přehřátí při použití jako vnitřní teplá vložka na motocyklu.
- materiál Polartec WindPro®
- dvě vnější kapsy
- dvě vnitřní kapsy
- možnost vepnutí do bundy Compañero Boreal pomocí zipů a smyček
- 4x odolnější proti větru než běžný fleece
- vysoce prodyšná z vnitřní strany
- vnější materiál částečně odolný proti vodě (repelentní)
- odolná a pevná
- snadno se pere v pračce


Kalhoty:
- obdobný ventilační systém nového typu jako u bundy (4 ventilační otvory kryté 100% vodotěsným zipem YKK)
- měkčí typ Gore-Tex trilaminátu na zadní straně v oblasti kolen a v rozkroku pro lepší komfort
- Armacor zesílení na kolenou
- proužky látky Armacor s neklouzavou silikonovou úpravou (na bázi SuperFabric®) v sedací oblasti jako účinná prevence klouzání po sedle
- vnitřní strana nohavic v oblasti kolen vyložená mikroplyšem pro ochranu laku motocyklu
- tři strečové panely zvyšující pohyblivost (sedací část, v pase a v oblasti kolen)
- speciální materiál v sedací části zvyšuje odolnost membrány proti opotřebení používáním. Tento materiál současně funguje jako "polštářek"
- teplá vložka zapínaná celoobvodovým zipem od boků až pod stehna - upevnění zabraňující pohybu vložky v zimním období.
- plynule nastavitelné utažení v pase a odepínatelný pásek
- dvě kapsy odolné proti stříkající vodě
- dvě cargo kapsy na vnější straně kalhot odolné proti stříkající vodě
- nohavice opatřené bariérou proti pronikání vody zespodu do kalhot
- možnost použití Companero šlí (upevňovací body v kalhotách)
- vnější vrstva trilaminátu 100% Cordura
- barva černá

Velikosti:
Oblečení Compañero Boreal je dostupné ve velikostech:

Muži:
standardní velikosti (německé) 46 - 62
zkrácené velikosti 25 - 31
prodloužené 102 - 118

Dámské velikosti:
standardní 36 - 44

Volitelné doplňky:
- nepromokavá kapuce do deště (hodí se např. při opravách motocyklu v dešti) s možností sepnutí s bundou do kompletu
- nepromokavý goretexový šátek (sepnutí s bundou do kompletu)
- CE popruh pro upevnění bundy (pásek mezi nohami zajišťuje že při pádu a pohybu směrem nohama napřed nedojde k vyhrnutí bundy)
- chránič kostrče
 -šle

Aktuální ceny najdete v našem shopu na adrese:
http://shop.touratech.cz/oble/motocyklove-oble/companero-boreal.html?___store=cz_cs_cz









3 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Zdravím, já už nevím, které oblečení vybrat. Chci si kupovat jak bundu, tak kalhoty. Za váš článek moc děkuji, našla jsem tam cenné informace. Hledala jsem si v různých e-shopech věci a líbí se mi reflexní prvky. Třeba toto: http://www.motomaniac.cz/Moto-obleceni/Bundy/Nazran-Motorcycle-Safety-Straps-II.html. Je to fakt super a motorku jenom tak někdo nepřehlédne, takže i paráda kvůli bezpečnosti :).

Tomas "TT" Kocanda řekl(a)...

Během února chceme vypublikovat naše video, ve kterém vysvětlíme to, co vysvětlujeme lidem na prodejně.. rozdíly mezi materiály, prodyšnost, odolnost při pádu, rozdíly mezi chrániči atd. Ale hlavně ty rozdíly v konstrukci oblečení s nepromokavou vložkou pod vnější vrstvou oproti laminátům atd. Většina oblečení, které prodáváme (bez ohledu na značku) je dostatečně vybavená reflexními prvky, které v noci září ale je fakt, že zářivých barev a reflexních pruhů není nikdy dost. To samé se týká přilby, která je v tomhle ohledu ještě víc vidět a tím pádem důležitější. Kdyby mělo jít o maximum, co člověk pro pasivní bezpečnost může udělat - jak pro sebe z pohledu ochrany při pádu, tak aby byl vidět pro ostatní, tak bych klidně zvolil tu žluto-šedou variantu oblečení Companero Boreal, která je celoročně použitelná a k tomu přilbu ve svítivě žluté verzi. Třeba naše karbonová Aventuro ve verzi Vision:
http://shop.touratech.cz/oble/p/aventuro-carbon/helmet-touratech-aventuro-carbon-vision-1.html

Unknown řekl(a)...

Dobrý večer, mockrát Vám děkuji za vyčerpávající komentář! Souhlasím s Vámi. Na věci jsem koukala a přemýšlím o koupi.